

Mijn persoonlijke visie
Op dit moment zit ik in leerjaar 3, periode 2 van de opleiding hbo verpleegkunde. Na de zomer ga ik de minor oncologie volgen en hierna volgt mijn afstudeerstage. Voor mijn afstudeerstage hoop ik op een oncologieafdeling stage te kunnen lopen. Op het mbo heb ik stage gelopen op de afdeling hematologie. Tijdens deze stage ben ik erachter gekomen dat ik de langdurige zorg en het opbouwen van banden met de patiënt erg mooi vind. Hiernaast vind ik erg waardevol om wat te betekenen voor patiënten die ernstig ziek zijn. Tijdens het volgen van de minor oncologie hoop ik meer kennis op te doen over dit onderwerp en hoop ik nog meer interesse te krijgen in dit specialisme. Als ik klaar ben met de opleiding en mijn diploma heb behaald, wil ik gaan werken op een oncologie afdeling. Voor de verdere toekomst lijkt het me interessant om diabetesverpleegkundige te worden. Ik heb zelf diabetes sinds mijn 11e en het lijkt me mooi om andere mensen met diabetes te kunnen helpen en mijn kennis en ervaringen door te kunnen geven. Op dit moment wil ik eerst nog op een afdeling werken in een ziekenhuis, zodat ik al mijn geleerde kennis kan toepassen en nog meer kan gaan leren. Later wil ik meer vaste uren werken en een wat rustigere baan hebben, zoals een diabetes verpleegkundige.
Mijn kernwaarden
- Mentale gezondheid van de patiënt
- Tijd vrijmaken voor de patiënt
- Patiënt betrokken houden bij de zorg
- Voorlichting en instructie geven aan de patiënt
- Passende zorg geven aan de patiënt
- Respectvol zijn tegen de patiënt
- Hygiënisch werken
- Werken volgens protocol
Onderbouwing van mijn visie
In de toekomst neemt de vergrijzing steeds meer toe. Dit betekend dat de mensen met de leeftijd van 65 tot 90 in de bevolking zullen stijgen. Dit komt mede doordat steeds meer mensen een hogere leeftijd bereiken, waardoor het aantal mensen van 65 jaar en ouder stijgt. Doordat mensen steeds ouder worden, zullen de chronische aandoeningen zoals diabetes, artrose en klachten aan de nek of rug, toenemen. Hiernaast zullen er ook meer ziektes tegelijkertijd spelen, wat multimorbiditeit wordt genoemd. Denk bijvoorbeeld aan iemand met een chronische aandoening die hiernaast ook last heeft van geheugenproblemen, valgevaarlijk is, incontinent is of eenzaam is. Dit maakt dat de ouderen in de toekomst ook meer kwetsbaar zullen worden. Verder zal er meer eenzaamheid spelen onder de ouderen en zal het gevoel van eigen regie verminderd worden (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, 2018). Als toekomstig hbo verpleegkundige vind ik het onwijs belangrijk om genoeg tijd vrij te maken voor de patiënt en stil te staan bij de mentale gezondheid van de patiënt. In de toekomst zal er meer druk gelegd worden op de verpleegkundige, vanwege de vergrijzing (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, 2018). Juist in de tijd dat de vergrijzing toeneemt hebben deze mensen extra aandacht nodig. Mijn taak hierin is tijd te blijven vrij maken voor de patiënt, ondanks de druk die op ons gelegd wordt. Hiernaast wil ik blijven stilstaan bij de mentale gezondheid van de patiënt, omdat de eenzaamheid onder de ouderen ook steeds meer toeneemt. Tenslotte blijft het voor mij erg van belang om de patiënt betrokken te houden bij de zorg en informatie te geven over het ziektebeeld en behandeling, door bijvoorbeeld voorlichting of instructie te geven. Hierdoor zal de patiënt zijn of haar eigen regie behouden.
Nederlanders maken steeds meer gebruik van het internet om medische informatie op te zoeken. In 2022 zocht 74% van de Nederlands boven de 12 jaar, hun informatie over ziekten, voeding en beweging online (Centraal Bureau voor de Statistiek, 2023). Vaak zie je dat deze zoektochten leiden tot een onjuiste diagnose en zorgen voor het ontstaan van onnodige angsten (Kwakernaak et al., 2020). Zelf vind ik het erg belangrijk om mijn patiënten betrokken te houden bij de zorg en hierbij de juiste informatie te geven. Patiënten kunnen de informatie over hun ziektebeeld vaak online opzoeken, wat niet altijd zorgt voor de juiste zoekresultaten. Voor mij als verpleegkundige is het mijn taak om de juiste informatie te geven over het ziektebeeld en de behandeling, zodat de patiënt met deze informatie eigen keuzes kan maken over wat hij of zij wel of niet wilt. Volgens de Wet geneeskundige behandelovereenkomst (WGBO) (2021) heeft de patiënt recht op informatie in een begrijpelijke taal. Deze informatie gaat over het ziektebeeld, de behandeling en welke risico's hierbij komen kijken.
Als ik richt naar de kant waar ik op wil, namelijk de afdeling oncologie, is het van groot belang dat er stil wordt gedaan bij de mentale gezondheid van de patiënt. Op het moment dat een patiënt te horen heeft gekregen dat hij of zij kanker heeft, is dit een grote verandering die gemaakt moet worden in iemand zijn leven. Hierbij is het toepassen van psychosociale zorg erg belangrijk en het ondersteunen en begeleiden van de patiënt en zijn naasten (Beroepsvereniging Verzorgenden en Verpleegkundige, 2023). Dit is volgens Van den Anker (2024) een onderwerp waar meer aandacht voor gevraagd mag worden. Als ik later werkzaam zou zijn als oncologieverpleegkundige, wil ik hier extra bij stil staan.
Het belang van een Lang Leven Leren
Als verpleegkundige is het belangrijk om je continu te blijven ontwikkelen en op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen. Hierdoor kan je de kwaliteit van zorg hoog houden voor de patiënten. Hierbij is het van belang om verpleegkundig leiderschap te tonen. Dit op het gebied van verpleegkundig handelen, samenwerking, veiligheid en de coördinatie van zorg. De leiderschap op deze onderwerpen wordt uitgevoerd vanuit een onderzoekende en reflectieve houding en hierbij is het van belang om via Evidence Based Practise (EBP) te werken (Lalleman & Vermeulen, 2020). Door je bezig te houden met deze punten ben je bewust bezig met je professionele gedrag en toon je voorbeeldgedrag voor je andere collega's.
In de beroepscode voor verpleegkundigen en verzorgenden staat dan ook dat het belangrijk is om je focus te leggen op de kwaliteit en het welzijn van de patiënt. Deze punten uit de beroepscode laten zien dat het belangrijk is om je te blijven ontwikkelen en de kwaliteit te bevorderen: "Als verpleegkundige/verzorgende houd ik mijn kennis en vaardigheden voor het op verantwoorde en adequate wijze uitoefenen van het beroep op peil" en "Als verpleegkundige/verzorgende neem ik initiatieven en ondersteun ik activiteiten ter bevordering van de ontwikkeling van het beroep en de kwaliteit van zorg" (Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland et al., 2015).